Tipik Anadolu kültürüne sahip olan Bahşılı ilçesinde özellikle Kırıkkale, Keskin ve Kırşehir kültürü ağırlıklı olarak hissedilir. Bayramlarda önce mezarlıkları ziyaret etmek, çocukların şeker toplamaya çıkmaları, eş, dost ve akraba ziyaretleri, misafirperverlik gibi tipik Anadolu kültürü özelliklerin yanı sıra bölge insanın en önemli özelliklerinden biri kendine olan özgüvenidir. Yapılan veya yapılacak işlere dair fikir beyan etmekten veya eleştirmekten çekinmez. Bahşılı'ya özgü yemekler Tuvalak : Salça, et ve ince bulgur ile yapılan bir sulu yemek çeşitidir. 1 Kg ince köftelik bulgurun üzerine üstünü örtecek kadar sıcak su eklenerek bulgurun şişmesi sağlanır. Bunun içine bir tane yumurta kırıldıktan sonra, içine yarım kilo kıyma, karabiber, pul biber, tuz salça, 1-2 yemek kaşığı un eklenerek kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Yoğrulan hamur, küçük bilye büyüklüğünde iki avuç arasında yuvarlandıktan sonra una bulanır. Daha sonra bir tencerede makarna suyu gibi tuzlu su kaynatılır. Kaynatılan suyun içine tuvalak taneleri atılırak 10-15 dakika pişmesi beklenir. Pişen tuvalaklar süzgeç ile süzülerek geniş yayvan bir kaba konulduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Ayrıca 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağ ile eritilir ve 1 yemek kaşığı salça ile bir miktar nane kavrularak sos hazırlanır. Hazırlanan bu sos tuvalağın üzerine dökülerek tuvalak servise hazır hale getirilir. Besmeç: 1 kg köftelik ince bulgur içine iki adet tavuk düşü daha sonra iki büyük boy kuru soğan ince, ince kıyılır. Bu karışımın içine 1 tatlı kaşığı dövme acı biber (kurutulduktan sonra dövülerek elde edilen pul biber), 1 çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı kimyon, 2 yemek kaşığı salça, bir baş ince doğranmış sarımsak, 4 adet rendelenmiş domates ve bir miktar tuz büyükçe bir kabın içine konularak ağaç tokmakla köfte kıvamına gelene kadar dövülür. Daha sonra el ile çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir. Son olarak da mangal ateşinde veya çok az yağlanmış tavada pişirildikten sonra servis edilir. Yerel İnanışlar Kurşun dökme: Başa gelen birçok nusibet ve belanın nazardan geldiğine inanılır. Nazardan korunmak istenen kişi, hayvan veya eşyaya kurşun dökme işlemi yapılır. Kurşun dökecek kişinin mutlaka bir ocaktan veya şeyhten el almış olması gerekir. Eritilen bir miktar kurşun dualar eşliğinde bir kap su içine dökülür ve ortaya çıkan şekil ise kurşun döken kişi tarafından ayrıca yorumlanır. Bu şekilde nazardan korunulduğuna inanılır. Topal dede'ye Gitmek : Herhangi bir muradı olan kimse Topal Dede türbesine giderek dualar ettikten sonra Allah'tan niyazda bulunur ve adak kurbanı keser. Kesilen kurbanın eti fakir ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurban etinden muradı olan kişinin kendisi ve ailesi yemez. Bu şekilde muradın gerçekleşeceği umulur.
|
Bahşılı Belediyesi | Copyright © 2014 |
BELEDİYEMİZ
|
İLÇEMİZ
|
İLETİŞİM
![]() ![]() ![]() |