Bahşılı Hakkında Bugün : 19.09.2024 17:32:27
Kültür ve Turizm - Okunma : 1088
Tipik Anadolu kültürüne sahip olan Bahşılı ilçesinde özellikle Kırıkkale, Keskin ve Kırşehir kültürü ağırlıklı olarak hissedilir. Bayramlarda önce mezarlıkları ziyaret etmek, çocukların şeker toplamaya çıkmaları, eş, dost ve akrabaziyaretleri, misafirperverlik gibi tipik Anadolu kültürü özelliklerin yanı sıra bölge insanın en önemli özelliklerindenbiri kendine olan özgüvenidir. Yapılan veya yapılacak işlere dair fikir beyan etmekten veya eleştirmekten çekinmez.
Bahşılı'ya özgü yemekler
Tuvalak : Salça, et ve ince bulgur ile yapılan bir sulu yemek çeşitidir. 1 Kg ince köftelik bulgurun üzerine üstünüörtecek kadar sıcak su eklenerek bulgurun şişmesi sağlanır. Bunun içine bir tane yumurta kırıldıktan sonra, içineyarım kilo kıyma, karabiber, pul biber, tuz salça, 1-2 yemek kaşığı un eklenerek kulak memesi kıvamına gelecekşekilde yoğrulur. Yoğrulan hamur, küçük bilye büyüklüğünde iki avuç arasında yuvarlandıktan sonra una bulanır.Daha sonra bir tencerede makarna suyu gibi tuzlu su kaynatılır. Kaynatılan suyun içine tuvalak taneleri atılırak 10-15 dakika pişmesi beklenir. Pişen tuvalaklar süzgeç ile süzülerek geniş yayvan bir kaba konulduktan sonraüzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Ayrıca 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağ ile eritilir ve 1yemek kaşığı salça ile bir miktar nane kavrularak sos hazırlanır. Hazırlanan bu sos tuvalağın üzerine dökülerektuvalak servise hazır hale getirilir.
Besmeç: 1 kg köftelik ince bulgur içine iki adet tavuk düşü daha sonra iki büyük boy kuru soğan ince, ince kıyılır.Bu karışımın içine 1 tatlı kaşığı dövme acı biber (kurutulduktan sonra dövülerek elde edilen pul biber), 1 çaykaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı kimyon, 2 yemek kaşığı salça, bir baş ince doğranmış sarımsak, 4 adetrendelenmiş domates ve bir miktar tuz büyükçe bir kabın içine konularak ağaç tokmakla köfte kıvamına gelenekadar dövülür. Daha sonra el ile çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir. Son olarak da mangal ateşindeveya çok az yağlanmış tavada pişirildikten sonra servis edilir.
Yerel İnanışlar
Kurşun dökme: Başa gelen birçok nusibet ve belanın nazardan geldiğine inanılır. Nazardan korunmak istenenkişi, hayvan veya eşyaya kurşun dökme işlemi yapılır. Kurşun dökecek kişinin mutlaka bir ocaktan veya şeyhtenel almış olması gerekir. Eritilen bir miktar kurşun dualar eşliğinde bir kap su içine dökülür ve ortaya çıkan şekil isekurşun döken kişi tarafından ayrıca yorumlanır. Bu şekilde nazardan korunulduğuna inanılır.
Topal dede'ye Gitmek : Herhangi bir muradı olan kimse Topal Dede türbesine giderek dualar ettikten sonraAllah'tan niyazda bulunur ve adak kurbanı keser. Kesilen kurbanın eti fakir ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurbanetinden muradı olan kişinin kendisi ve ailesi yemez. Bu şekilde muradın gerçekleşeceği umulur.
Turizm; Kızılırmak kenarında kurulu olan Bahşılı ilçesi doğal güzellikleri ile meşhurdur. Özellikle yaz aylarında Kırıkkale veçevre illerden gelen ziyaretçi akınına uğramaktadır. İlçe içinde, alt yapısı tamamlanmış olan parklar özelliklepiknikçilerin rağbet ettiği alanlar olmaktadır. Kültür ve turizm bakanlığı, çevre bakanlığı, Bahşılı kaymakamlığı veBahşılı belediyesi tarafından yeşil vadi projesi kapsamında yürütülen projelerin hayata geçirilmesi ile birlikteilçedeki turizm faaliyetlerinin daha da gelişeceği beklenmektedir. Bu kapsamda Kırıkkale milletvekili Turan Kıratlıönderliğinde başlatılan Çağlak-Bahşılı köprüsü arasında yaklaşık 30 km'lik dere ıslah çalışmalarına çevrebakanımız Veysel Eroğlu da büyük destek vermiş ve Kıratlının 23 Eylül 2010 tarihi Bahşılı ziyareti ile çalışmalarresmen başlamıştır. İlçe turizminin gelişmesi ve ilçe ekonomisi açısından turizmin ekonomik değerleredönüştürülmesi için Bahşılı belediyesi büyük gayret sarf etmektedir. Dere ıslah çalışmalarından büyük beklentisiolan Bahşılı belediyesi, çalışmaların hemen akabilinde çevre düzenlemeleri ile ilçeyi bir turizm cenneti halinegetirmeyi planlamaktadır.
İlçenin doğal güzellikleri ve ilçe içinde alt yapının tamamlanmış olması varlıklı insanlarında ilçe içine villa tipiyazlıklar yaparak yatırım yapmalarına neden olmuştur. Özellikle şehir hayatının stresinden uzaklaşıp doğa ile başbaşa kalma arzusu ile ilçemize yatırım yapan insanlar yaz aylarının gelmesi ile birlikte ilçemize akın etmektedir.
İlçemiz sınırları dahilinde olan Karaahmetli kasabasında bulunan kapulukaya barajı da özellikle piknikçilertarafından rağbet edilen bir mesire yeridir. Baraj sahilinde piknik için elverişli ağaçlık bir alan bulunmakta vesahilin değişik yerlerinde lavabolu çeşmeler ile tuvaletler ziyaretçilere hizmet vermektedir. Baraj çevresindebundan başka ciddi bir çalışma yoktur. Ancak turizm açısından büyük potansiyel içeren ve bakir bir bölge olanbaraj çevresi yatırımcılarını beklemektedir.